lördag, januari 19, 2013

just nu

- Leker M helst med bollar - Boj! Bott! Botten! Bonnie! - och så har det varit länge. Han är VÄLDIGT bollintresserad, säger de på förskolan. Han kastar, sparkar, dribblar, rullar in dem under saker, kryper in och hämtar, lägger dem på huvudet och ser vad som händer. Ibland vilar han på de mjukaste.

- Sover han helt värdelöst, har vaknat flera gånger varje natt, druckit välling och inte somnat om på ett bra tag. Vid fyra har han fått flytta över till vår säng - varje natt. Vi har varit rätt slitna, minst sagt, sedan vi kom hem från jullovet. Kanske växer han? Kanske utvecklas han och bearbetar med drömmar? Kanske behöver han extra närhet? Vem vet?
(Dock - två hela nätter i rad nu, helt utan uppvak. Vågar nästan inte skriva det, men två är väl en trend?)

- Härmas han. Massor, hela tiden. Vi pratar konstant, hela vägen till och från förskolan, han pekar och jag säger ord och han säger ord också. Häromdagen sa jag "buss" och han sa "buss" exakt likadant. En annan dag sa vi "bil" och "boll" och "bil" och "boll" varannan gång. Säkert mkt populärt hos alla medtrafikanter.
Snart kommer språket och det är så himla häftigt att följa den utvecklingen.

- Är han bestämd med vad han vill och blir bättre och bättre på att visa det. Pekar under soffan och säger "där!" när leksaker har "hamnat" där, pekar på matstolen när han vill äta, pekar på blöjan när han har bajsat. Det underlättar ju, helt klart. Han skakar också bestämt på huvudet, men det är svårt att nicka så ibland betyder huvudskaket ja.

- Härmar han djur. Muu, bää, maaa, säger han och lyfter upp kossan, fåret, katten. Vissa dagar låter alla likadant eller helt annorlunda. (Här kan vi tacka vår nöd-app på telefonen, SoundTouch, som faktiskt är väldigt pedagogisk och bra.)

- Flyger han flygplan med armarna fladdrande vid sidorna och åker skidor med böjda knän.

- Älskar han musik och dansar runt, runt tills han blir snurrig eller shakar loss med armarna.

- Testar han gränser. Klättrar upp på förstärkaren tusen gånger, slänger mat och skedar på golvet, leker med sladdar man inte får röra, bråkar med routern och teven och allt som finns tillgängligt. Och kastar tillbaka bollen under soffan då den precis har plockats fram.

- Kramas han. Länge och hårt, och det är de bästa kramarna i världen. Han pausar för att titta en i ögonen, klappar kanske lite på kinden, och sedan kramas han igen. Bästa.

- Flörtar han. Stannar upp mitt i en lek, tittar på sitt offer och blinkar hårt med ögonen. Mkt effektivt.

- Förstår han massor, lyssnar när vi pratar, funderar, myser, gillar kuddar, älskar hundar och katter, och är i den bästa åldern hittills. Men det har vi tänkt ganska många gånger...

- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: