lördag, november 20, 2010

mjuk pepparkaka med färskost och lingon

Gingerbread with lingonberry
I torsdags fick jag ett adventsryck och bakade den här saftiga, nästan lite kladdiga, mjuka pepparkakan med philadelphiaoströra och lingon. Mmm. Väldigt glöggmingelvänlig. Egentligen ska den göras i form av rutor, men jag hade ingen braspanna, så det fick bli pepparkaka i brödform istället. Det funkade också.

Pepparkaksruta med färskost och lingon
ca 16 rutor

Pepparkaka:
200 g rumstempererat smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
2–3 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
Glasyr:
200 g färskost, t ex Philadelphiaost
50 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2–3 dl frysta lingon till garnering

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt gräddfilen. 2. Blanda samman mjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat. Rör ihop allt till en jämn smet. 3. Lägg bakplåtspapper i en braspanna med höga kanter, ca 30x40 cm (eller som jag, i två brödformar). Häll i smeten. Grädda i ca 30 min. 4. Rör samman alla ingredienser till glasyren. Låt kakan svalna helt och bred sedan på glasyren. Skär upp kakan i rutor och strö över lingon.
Receptet kommer från "Sju sorters julkakor" av Cecilia Vikbladh.

Inga kommentarer: